Kan vi få jordvarmen til at fungere ved højere temperaturer i boligforeningen?

Kan vi få jordvarmen til at fungere ved højere temperaturer i boligforeningen?

SPØRGSMÅL:

Hej

Undertegnede er formand for en boligforening i Uppsala med 233 lejemål og byggeår i 1975-76. Fra begyndelsen blev boligblokkene, der både består af høje og lave bygninger, opvarmet med fjernvarme. De radiatorer, der blev installeret i forbindelse med byggeriet, er radiatorer med dobbelt panel og konvektionslameller, der stikker 25 mm ud fra vandkanalen. For fem år siden blev der installeret jordvarme i vores forening, og samtidigt isolerede man ejendommene yderligere. Fjernvarme anvendes som spidsenergi i koldt vejr – under minus 7-8 grader – eftersom varmepumperne ophører med at virke, når returluften bliver for varm. Vi har i øvrigt også et enkeltrørssystem, der går ud til radiatorerne. Nu har Vattenfall sat prisen på fjernvarme i vejret fra nytåret 2015-2016. Det skyldes, at der er blevet introduceret en ny komponent i tariffen grundet effektbehovet, når det er koldest. 

Spørgsmålet til dig går på, om vi kan få jordvarmen til at fungere ved højere temperaturer, hvis vi udskifter radiatorerne til de moderne radiatorer, som I fører? Folk, vi har engageret, og som skal være bekendt med problemet, hævder, at vi skal have større radiatorer med højere vandindhold for at løse problemet med varmepumper, der står af i koldt vejr. Samtidigt hævdes det i jeres pdf-brochure, Heating guide, at større vandindhold i radiatorerne ikke er nogen god løsning – hvis jeg ellers har forstået det rigtigt. Hvad er dit syn på det hele? 

På forhånd tak for svar.

Med venlig hilsen

Lennart

 

SVAR:

Hej

Tak for et interessant spørgsmål. Vi har skitseret, hvordan mere moderne radiatorer kan fungere i jeres tilfælde. Det skal siges, at det er en grovskitse, eftersom vi ikke kender alle fakta vedr. den pågældende bygning. Hvis den nuværende situation lader fjernvarmen arbejde ved omkring -8 grader, har vi vurderet, at indløbsvandtemperaturen ligger på omtrent 56 grader. Ved at overgå til nye radiatorer, der er større og 50 % mere effektive, man kan sænke tilløbets temperaturer med ca. 10 grader. Det indebærer også, at fjernvarmen først kobles på ved ca. -18 grader, når tilløbstemperaturen når samme niveau som i dagstilstand ved -8 grader.

Kurve for tilløbsvand
Kurve for tilløbsvand

 

I forhold til dit spørgsmål om vores Heating guide, er det rigtigt – som du selv er inde på – at det er bedre med mindre vandindhold i opvarmningssystemet. Men betydningen er marginal her sammenlignet med den effekt, som overgang til mere effektive radiatorer har.

// Mikko

[vivafbcomment width="100%" num="6" scheme="light"]