Nevis – ny håndklæderadiator fra Purmo

Nevis – ny håndklæderadiator fra Purmo

Purmo lancerer nu en ny, minimalistisk håndklæderadiator i Norden. Purmo Nevis er specialfremstillet til at lette installatørens arbejde med så enkel og problemfri montering som muligt – opmåling af konsollernes placering, boring af huller i væggen og ophængning af radiatoren.

Purmo Nevis leveres i tre forkromede modeller i højderne 772, 952 og 1132 mm. Bredden er 500 mm. Takket være de spredte mellemrum er der plads til mange håndklæder på radiatoren. Selv de skjulte vægbeslag i elegant design giver mere plads til håndklæderne. Nevis er en stilren håndklæderadiator i lige design, som nemt kan kombineres med gulvvarme på badeværelset, eftersom den ikke er beregnet til opvarmning af rummet. Den forkromede overflade og de spredte rør gør, at denne håndklæderadiator alene afgiver varme til tørring af håndklæder.

Takket være Purmos ethulsventil er det muligt at lave en flot rørinstallation. Nevis fås også med elpatron og med skjult eltilslutning med hovedafbryder og timerfunktion. Nevis er CE-mærket og omfattet af ti års garanti (to år på elektriske dele).

Radiatorer som før – med den nyeste teknologi

Radiatorer som før – med den nyeste teknologi

Radiatorserien Delta fra Purmo er smuk – nostalgi på højt niveau kombineret med den allernyeste teknik. En radiatorserie med mange muligheder uanset om du påtænker at renovere et gammelt hus eller vil give karakter til en moderne bolig.

Nogen kalder dem for ”jern-ribben” de gamle radiatorer som hvæsende og boblende kunne givet et rum sit helt eget udtryk. Delta hedder den nye serie af Purmo radiatorer. De ser ud som radiatorer som før i gamle dage men indeholder den nyeste teknik.

Høj ydelse med radiatorer som før

De D-profilerede rør giver sammen med de klassiske cirkelformede rør en større overflade og en større varmeveksling. Grundet dette har radiatorerne en høj ydelse og de giver en jævn varmefordeling. Purmo Deltaserien produceres med en speciel laserteknik, som gør at svejsningerne i princippet er helt usynlige. Dette giver en lav friktion indvendigt og dermed sænker det ikke vandets hastighed når det strømmer igennem varmekanalerne – hvæsen og boblen hører også fortiden til. De store mellemrum imellem sektionerne gør det endnu lettere at rengøre radiatorene i sammenligning med de gamle støvsamlende radiatorer som man kunne finde under vinduerne.

Purmo Delta-radiatorerne findes i 28 forskellige højder, men man kan også specialbestille radiatorer med højder imellem 150, 300 og 3000 mm. Dette sammenholdt med de 5 forskellige dybder og et meget stort udbud af farver giver dig alle muligheder for at finde din unikke radiator. Radiatorer som i gamle dage ganske enkelt.

Radiatorerne i Deltaserien har 10 års garanti.

PR_Delta_ALL_PP_3col_diagonal

Delta hedder Purmos nye serier af radiatorer der ser ud som i gamle dage, men er produceret med den allernyeste teknologi.

radiatorventil
En Delta-radiator med et fremragende reguleringsgreb. Reguleringsventilen anvendes blandt andet i bygninger, hvor man gerne vil bevare den gamle stil. Ventilen reguleres manuelt ved hjælp af reguleringsgrebet. Reguleringsventilen består af en ventil med forindstilling samt reguleringsgreb, som fungerer ligesom et håndhjul.

Udluftning af radiator – et par tips på vejen

Udluftning af radiator – et par tips på vejen

Hvis du bor i en leje- eller ejerbolig bør du altid kontakte viceværten, hvis du har mistanke om, at dine radiatorer har brug for udluftning. I enfamiliehuse og private villaer er det derimod en god ide, at du sætter dig ind i dit varmesystem, så du har kontrol over hele anlægget. Hvis du ikke tidligere har haft behov for at udlufte radiatorer eller er usikker eller måske oven i købet uvant med dette, bør du altid rådføre dig med en VVS-montør først. Han giver dig tips til, hvad du selv kan gøre, og hvad du skal bruge en professionel til.

En almindelig fejl er, at radiatoren, hvis den ikke er monteret helt horisontalt, dvs. hælder nedad mod udluftningen, kan være svær at udlufte. Hvis dette er tilfældet, bør du kontakte en installatør. Men der kan også være andre årsager til, at det er en god ide at hyre en professionel, så undlad at udlufte radiatorer, hvis der er noget, du er usikker på.

Udluftning af radiatorer – hvorfor?

Det er vigtigt at udlufte radiatorer for at opnå en jævn og behagelig varme. Når efteråret og vinteren melder sin ankomst, og aftenerne bliver koldere, er det rart, at radiatorerne i boligen fungerer optimalt. I ældre varmesystemer kan der være luft i radiatorerne. Luften skal tages ud, for at radiatorerne kan fyldes med vand og opvarme boligen korrekt. Luft i radiatoren kan vise sig ved, at radiatoren varmer ujævnt eller afgiver støj. En del af radiatoren kan føles kold. Udluftningen kan udføres med forskellige typer værktøjer, alt afhængig af hvordan luftskruen på radiatoren ser ud. Man skal dog kun udlufte radiatorer, hvis der er behov for det!

Udluftning af radiatorer – sådan gør du

  1. Skru varmesystemet op på højest mulige temperatur, eller udfør udluftningen en dag, hvor der er varme i systemet for at frigøre mest mulig ilt fra vandet.
  2. Luk cirkulationspumpen, og vent et øjeblik (afhænger af systemets størrelse), så luften får tid til at samle sig i systemets høje punkter.
  3. Luk termostaten på radiatoren, og udluft den derefter. Find ud af, hvor luftskruen sidder. Den er oftest placeret på radiatorens øverste del i venstre eller højre hjørne modsat termostaten. Placer en beholder under ventilen. Det er en god ide at lægge klude eller avispapir i området nedenunder. Åbn og luk luftskruen meget forsigtigt.
  4. Åbn termostaten, og udluft igen.
  5. Hvis radiatoren ikke bliver varm efterfølgende, skal du udføre endnu en udluftning.

Det er vigtigt, at du tjekker trykket i anlægget efter udluftningen for at se, om der er behov for fylde vand på. Du skal være forsigtig ved påfyldning af vand. Hvis der ofte er behov for at gøre det, kan det være et tegn på læk i systemet, som i givet fald skal udbedres. Regelmæssig iltning af vandet er heller ikke godt, da det bidrager til den interne korrosion. Udluft kun radiatorerne, når der er behov for det.

Radiatorer kræver generelt meget lidt vedligehold. Det er også ret enkelt at udskifte en radiator med en mere moderne. Purmo panelradiatorer er beregnet til moderne vandbårne centralvarmesystemer. Radiatorens vandvolumen er lille, og konvektionsfladen er stor. Sammen betyder disse egenskaber, at der kommer meget kort reaktionstid og dermed god energiøkonomi. Purmo panelradiatorer produceres af råvarer og dele af høj kvalitet. Ved normal brug har radiatorerne en lang levetid.

Udskift radiatoren med Leros håndklæderadiator

Udskift radiatoren med Leros håndklæderadiator

Udskift en radiator med en håndklæderadiator på dit badeværelse eller toilet. Det, du bør tænke på, er, at den effekt, som håndklæderadiatoren giver, bør svare til den effekt, som din gamle radiator har givet. Ved hjælp af de systemtemperaturer, der anvendes i dit vandbårne system, kan man nemt regne den tilsvarende størrelse på en håndklæderadiator ud. Tænk på, at en radiator med forkromet overflade afgiver mindre effekt, eftersom den forkromede overflade binder mere varme og bliver varmere. En lakeret overflade afgiver mere varme og holder en lavere overfladetemperatur. En forkromet model passer derfor bedre til et rum med gulvvarme, mens en lakeret model kan anvendes som den eneste varmekilde i et mindre badeværelse, forudsat at størrelsen er passende.

Udskift radiator med håndklæderadiator – tjek tilslutningerne

Når du har besluttet dig for at udskifte en radiator med en håndklæderadiator, er det vigtigt, at du tjekker tilslutningerne. Leros kan tilkobles med midttilslutning, c/c 50 mm. Der findes to forskellige designventiler. Den ene gør det muligt at installere rør i lige nedadgående retning, hvilket er den mest almindelige måde at tilkoble Leros. Men det bliver pænest, hvis du anvender vinkelventilen og skjuler rørene inde i væggen. Hvis det ikke er muligt foretage at midtkobling, fx hvis rørene sidder meget langt ude mod et væghjørne, kan du også tilslutte Leros i den ene side ved hjælp af en ethulsventil. Dette tilbehør finder du under Tilbehør.

En forhandler hjælper dig med at beregne effekten, med at vurdere tilslutningsmulighederne og med selve installationen.

Leros erstatter en radiator

Runde symmetriske rør med flade ender giver Leros et roligt og harmonisk udtryk. Et klassisk design, som fås i en række forskellige RAL-farver samt i 12 metalliske, anodiserede eller strukturererede farver. Rørene er placeret spredt med 50 mm mellemrum, så der er plads til et passende antal håndklæder på radiatoren. Leros er desuden nem at rengøre for støv og snavs. Takket være den generøse rørdiameter afgiver Leros godt med varme. Ved at levere Leros i en lakeret farve frem for forkromet opnår du op til 35 % ekstra varmeafgivelse – både strålings- og konvektionsvarme. I et mindre badeværelse kan du nemt udskifte en eksisterende radiator med Leros. Ikke til brugsvand.

Leros er fremstillet i samarbejde med studerende fra Lahtis universitet i Finland.

5 ting at tænke over ved renovering af badeværelset

5 ting at tænke over ved renovering af badeværelset

Når badeværelset skal renoveres, betaler det sig at tænke på både varme og ventilation. Her har vi samlet fem ting, som det betaler sig at tage op med den, der skal udføre arbejdet.

Udskift radiatoren ved renovering af badeværelset

På ældre badeværelser er der ofte en radiator på væggen. Og alt for ofte ser man, at alt på badeværelset fornys – bare ikke den gamle radiator. Den kan nemt skiftes ud til en håndklædetørrer eller en ny radiator. Bed også installatøren om flot rørinstallation, så ikke den halve væg bliver et rørkunstværk.

Purmo Tinos vid renovering af badeværelset
Bed om en flot rørinstallation ved renovering af badeværelset – den kommer ikke af sig selv.

Gulvvarme er godt i vådrum

Gulvvarme er ikke et must på mindre badeværelser uden bruser eller badekar – men i vådrum har den en vigtig funktion. Gulvvarmen tørrer det våde gulv og holder det friskt og pænt. Fliser kan også ofte føles kolde mod huden, og derfor er gulvvarme at foretrække.

Kombiner gulvvarme med en håndklædetørrer

Gulvvarme kan med fordel kombineres med en håndklædetørrer ved renovering af badeværelse. Der findes modeller til både vandbårne kombinationsløsninger og til el. Vil du bruge gulvvarmen som primær varmekilde, skal du vælge en mindre tørrer i krom. Krom giver mindre varmeafgivning i forhold til en lakeret tørrer. Ydersiden bliver varmere og håndklæderne tørrer hurtigere.

Husk på ventilationen

Ventilationen på et badeværelse er ligeså vigtig som varmen. Bed din installatør undersøge hvordan dette er løst, og bed om forbedringsforslag. I mange ældre huse er den eneste eksisterende løsning et åbent vindue.

Vælg flotte løsninger ved renovering af badeværelse

Der findes et bredt udvalg af varmeløsninger til badeværelset. Purmos radiatorer fås i en bred vifte af farver og nuancer, der passer til ethvert indvendigt designkrav og alle de andre elementer i dit rum. Se forskellen i forskellige interiør, der leveres med forskellige farver på radiatoren ved at vælge én af de få farver, der passer til enhver stil af interiør. Lad dig inspirere af farve og form, og vælg blandt mere end 70 forskellige kulører. En forhandler kaan hjælpe dig med valget af varmeløsning ved renovering af badeværelset.

Radiator – 5 punkter at overveje når du skal købe en radiator

Radiator – 5 punkter at overveje når du skal købe en radiator

En Purmo radiator findes i forskellig højder, bredder og farver. Når vi pifter et rum op, smårenoverer, tapetserer eller udskifter elementerne på badeværelset er det klart at radiatoren i rummet også skal efterses. Her er 5 punkter at overveje:

  1. Hvilket rum?
    Tænk over hvad varmen i rummet bruges til. I baderummet bruges radiatoren til at varme jeres kroppe og til at tørre håndklæderne. I stuen vil du kunne styre varmen hurtigt hvis der for eksempel kommer gæster eller hvis du tænder en brændeovn. I køkkenet vil du kunne tørre viskestykker og i entreen vil du kunne tørre huer og vanter. Tænk over hvordan du udnytter varme i det enkelte rum og skriv det ned.
  2. Hvilken stil?
    Har du en moderne stil? Eller ønsker du en mere landlig stil eller hvorfor ikke gå retro? Panelradiatorer findes i forskellig højder og bredder, sektionsradiatorer til både landlig og retro stil. Delta radiatoren passer også udmærket i et helt moderne miljø. Glatte radiatorer findes med eller uden vandrette riller og de lodrette løsninger har forskellige slags sideplader – både kantede og afrundede.
  3. Farve
    Hvilken farve har du malet eller tapetseret med og ønsker du at radiatoren skal blende ind eller fremhæves? Vi foretrækker naturligvis det sidste. Gem ikke en designerradiator væk! Selv en billig panelradiator er super smart med glat front og en smart farve. Der findes over 70 forskellige RAL-farver at vælge imellem!
  4. Hvordan ønsker du at styre varmen?
    En vandbaseret radiator har sædvanligvis en termostat, som du let kan regulere afhængigt af varmebehovet. I et badeværelse ønsker du måske at have radiatoren tændt året rundt, og så kan en varmepatron være løsningen – eller du kan vælge en helt elektrisk radiator. De findes både med en diskret skjult tilkobling eller med stik.
  5. Udformningen af radiatoren
    Den suverænt bedste plads til en radiator er under vinduet fordi den kan hindre kuldestråling og følelsen af træk. I moderne huse har vi dog ofte store vinduer og radiatorerne kan derfor placeres foran vinduet på gulvmonteret (t.ex. Purmo Delta, Plan Ventil Compact, Purmo Kon) eller ved siden af vinduet, lodret (t.ex. Purmo Paros). Lad ikke traditionel tankegang stå i vejen for din fantasi.

Når du tænker det igennem bør du have en autoriseret installatør eller VVS-er til at beregne effektbehovet og den nøjagtige størrelse på radiatorerne. Purmo tilbyder en guidning i dette, men vi anbefaler ALTID at have en professionel til at se dimensioneringen efter og naturligvis også ved installationen.

Find Purmo radiator forhandlere

Find Purmo forhandlere >>

Vaskerumsindretning – inspiration med håndklædetørrer

Vaskerumsindretning – inspiration med håndklædetørrer

Vaskerumsindretning skal være praktisk, behagelig, have masser af opbevaringsplads og fremfor alt en god ventilation. Ved planlægningen af et vaskerum er det vigtigt at begynde med at tænke over jeres behov. Har i børn, husdyr, dyrker i sport? Eller har I aktiviteter som medfører en del vask?

Vaskerummet må gerne være placeret i nærheden af køkkenet eller del af et grovkøkken. Det må også have egen indgang, hvor man kan efterlade snavset tøj, når man kommer ind og også gå ud for at hænge vasketøj til tørre om sommeren. En god ventilation er meget vigtig for at få vasketøjet tørret og for at forhindre, at det begynder at lugte dårligt. Gulvvarme tørrer hurtigt gulvet og bidrager til mindre fugt i vaskerummet. En håndklædetørrer giver ekstra varme og tørrer våde huer, vanter og håndtørklæder på ingen tid.

Purmo Linosa giver godt med ekstra varme i fugtige rum og passer hvid vaskerumsindretning

Vaskerummet anses for at være et vådrum, og der gælder de samme byggetekniske regler som for badeværelser, dvs. at man skal anvende en fugtspærre og materialer i vaskerummet, som tåler fugtige miljøer. El i badeværelset skal følge reglerne for vådrum, hvilket betyder, at du også skal tage hensyn til, hvor i vaskerummet du placerer en eventuel el-håndklædetørrer.

Husk at vaskerummet skal være nemt at gøre rent. Indret med gulv- og arbejdsoverflader, som er nemme at tørre og som tåler lidt væske. Det er nødvendigt med god belysning og meget opbevaringsplads samt overflader, hvorpå man kan hænge, folde og stryge tøj. Tag også gerne rum i skabene til nyvasket og u-strøget tøj med i planlægningen, så slipper du for store bunker på arbejdsbordet.

Purmo Nevis i vaskerumsindretning

Nevis er en helt ny, minimalistisk håndklædetørrer som egner sig fint til projekter. Håndklædetørreren er forkromet og sammen med de medfølgende forkromede vægbeslag giver den ekstra glans til baderummet. Den store afstand mellem rørene og vægbeslagenes placering giver god plads til flere og store håndklæder. Håndklædetørreren er nem at rengøre grundet den store afstand mellem rørerne. En pæn rørføring muliggøres takket være Purmos et-rørsventil. Man kan vælge mellem en helt elektrisk model eller en mixet version, hvor elpatronen fungerer som ekstra tilbehør til den vandbårne version.

Driftstryk max 8 bar. 1/2” indvendigt gevind for tilslutning. Håndklædetørreren er CE-mærket og er omfattet af 10 års garanti.

Varme i små badeværelser

Varme i små badeværelser

Varme til små badeværelser kan komme på tale når, og hvis du planlægger at bygge nyt eller renovere dit eksisterende badeværelse. Trenden går stadig i retning af store badeværelser, men til tider er der helt enkelt ikke plads til sauna og spa-afdeling. Hvilken type af varme passer så bedst til små badeværelser?

Gulvvarme

Gulvvarme vælges ofte som den universelle varme i badeværelset. Gulvvarmen føles varm og behagelig fordi temperaturen i badeværelset ofte holdes højere end i resten af huset. Gulvvarme passer godt til kakler og klinker og til rummet hvor man har behov for en måde at få tørret et vådt gulv. I små badeværelser har man også behov for boget tørre tøj og håndklæder på, så en håndklædetørrer er et helt perfekt supplement. En vandbaseret håndklædetørrer kan dække hele varmebehovet i et mindre badeværelse.

Vandbaseret håndklædetørrer i små badeværelser

Purmo-Java-badrum

 

Den vandbaserede håndklædetørrer Purmo Java er den praktiske håndklædetørrer til et stort behov. Rørenes design og sparsomme placering gør det let at hænge meget til tørre. Effekten rækker til både tørring og opvarmning. Java findes i fire højder og to bredder. Den leveres som standard i hvid eller sølv men kan også bestilles i specialfarver.

 

Vattenburen_Leros_01

Purmo-Leros-Cassandra

Purmo Leros er en vandbaseret håndklædetørrer, som giver et roligt og harmonisk indtryk. Et klassisk design som fås i 70 forskellige farver – også i metallic, anodiske eller strukturerede farver. Rørene er placeret med 50 mm store mellemrum, så der er plads til mange håndklæder. Leros er desuden let at rengøre for støv og snavs. Den generøse rørdiameter gør at Leros afgiver godt med varme. At Leros leveres i en lakkeret RAL farve og ikke som forkromet gør, at du kan få op til 35 % mere varmeydelse – både stråle- og konvektionsvarme. I et mindre badeværelse kan du let bytte den eksisterende radiator ud med en Leros. En midtkoblet vandbaseret håndklædetørrer, som f.eks. Purmo Leros, kan ved hjælp af tilslutningsblokken TempCo VT let kobles til et vandbaseret gulvvarmesystem.

Purmo-Delta-badrum-handduksstang-rustik

Badeværelset er en vigtig del af hjemmet og der er behov for en pålidelig varmekilde til at skabe god komfort. Delta Twin M er en dekorativ badeværelsesradiator skabt til at tilgodese hele badeværelsets varmebehov. Delta Twin har en blød og følsom formgivning, som gør den til en funktionel og stilren indretningsdetalje. Det er en badeværelsesradiator som kun er lavet til at tilslutte vandbaserede varmesystemer. Twin kan dog suppleres med en elpatron til komfurvarme i sommerhalvåret.

Delta Laserline -sortimentet giver dig mulighed for at få præcis den radiator du vil have og præcis der hvor du vil have den. Lang, kort, lodret eller vandret – og i den farve du ønsker. Den passer godt til både renoveringer og nye projekter. Udover at den findes i 28 forskellige højder kan du som tilvalg på den i præcis den højde du ønsker imellem 300 og 3000 mm.

Læs mere om håndklædetørrerens placering i badeværelser >>

 

Vandbaserede håndklædetørrere fra Purmo:

Java pris fra: 2505 DKK

Leros pris fra: 2995 DKK

Delta Twin M pris fra: 2362 DKK

Delta Laserline pris fra 218 DKK/sektion

Find Purmo forhandlere >>

Udskiftning af radiatorventil – dette skal du være opmærksom på

Udskiftning af radiatorventil – dette skal du være opmærksom på

En radiatorventil med tilhørende termostat lukker og åbner radiatorens vandflow ved det indstillede temperaturniveau, så bygningens middeltemperatur enten øges eller reduceres. Termostater kan med fordel anvendes i rum med stort solindfald, hvor man har mange varmeafgivende apparater, såsom i køkken og vaskekælder samt i rum, hvor mange mennesker opholder sig samtidig. Både ventiler og termostater ældes og skal udskiftes med jævne mellemrum.

Hvis gamle radiatorventiler ikke fungerer optimalt, skal man starte med at undersøge, om ventilen har sat sig fast. Det gør man ved at trykke hårdt på den, og her skal den fjedre frem og tilbage. Hvis den ikke fungerer, er det tid til at skifte den ud. For at udskifte ventilen skal du tømme systemet. Hvis ventilen derimod virker, skal du udskifte din gamle termostat med en ny moderne og energibesparende model, og du behøver i givet fald ikke at tømme dine radiatorer for vand.

Radiatorventil

Radiatorventilen består af en termostat og en ventil, som tilsluttes radiatorfremløbet. Termostatdelen registrerer rumtemperaturen med et følersystem, som enten udvides eller begrænses afhængig af rumtemperaturen. Følersystemet belaster keglen i ventilen, som åbner eller lukker afhængig af rumtemperaturen. Termostatdelen fås med begrænsning af henholdsvis minimums- og maksimumstemperatur. Minimumstemperatur er oftest begrænset til 5 °C for at forhindre frysning. I enfamiliehuse er maksimumstemperaturen typisk begrænset til 26 °C, mens maksimumstemperaturen i større ejendomme oftest er omkring 21-23 °C. Radiatorventilen fås med eller uden mulighed for forindstilling. Hvis man benytter en løs termostatdel med ventil forsyner man oftest radiatoren med en returventil. Returventilen fås i lige eller vinklet udførelse og gør, at man kan lukke radiatoren af fra rørsystemet, samtidig med at justeringen af kv-værdien kan ske på returventilen.

Der findes mange forskellige modeller og fabrikata af radiatorventiler, og det kan være svært at få fat i reservedele. Der findes også ROT-indsatser til gamle radiatorventiler, så i stedet for at udskifte en hel radiatorventil, kan man nøjes med at udskifte selve indsatsen.

Sådan udskifter du termostat

  1. Start med at kontrollere ventilen ved at skrue termostaten af. Prøv at trykke den lille pig, som regulerer ventilen, ind. Når du gør dette, lukkes af for vandet, og når termostaten slipper piggen, åbnes for det varme vand.
  2. Prøv at trykke på/trække forsigtigt i piggen med en tang. Hvis den ikke bevæger sig, kan du prøve at trykke piggen ind et par gange. Den skal tydeligt bevæge sig et par millimeter. Du må ikke trække for hårdt i piggen, så den løsner sig. Så kan den begynde at lække.
  3. Hvis piggen bevæger sig, fungerer ventilen. En ny termostat kan herefter monteres.
radiatorventil
En Delta-radiator med et fremragende reguleringsgreb. Reguleringsventilen anvendes blandt andet i bygninger, hvor man gerne vil bevare den gamle stil. Ventilen reguleres manuelt ved hjælp af reguleringsgrebet. Reguleringsventilen består af en ventil med forindstilling samt reguleringsgreb, som fungerer ligesom et håndhjul.

Radiatorkobling til radiatorer uden indbygget ventiltilslutning

Man kan også tilslutte en radiator til varmesystemet ved at anvende en radiatorkobling. En radiatorkobling anvendes på radiatorer, som ikke har indbygget ventilindsats. Radiatorkobling sikrer hurtig og fleksible montering og findes i modeller med et og to rør.

Radiatorkoblingen består af tre forskellige dele:

  1. Ventildelen, som suppleres med termostat eller håndhjul
  2. Mellemdelen, som tilpasses radiatorens højde
  3. Den nederste del af koblingen, som forsynes med møtrikker og kegle for tilslutning til rørsystemet – fås til kobber- og pexrør

Radiatorernes justering og trykfald

Modstanden i radiatorer og varmesøjler skal være lige stor, uanset hvor i systemet de er placeret. Dette opnår man ved at montere såkaldte justeringsventiler i systemet. Lidt forenklet kan man sige, at man lukker for flowet i radiatorerne og varmesøjlerne efter en beregnet kv-værdi. Jo tættere på cirkulationspumpen, radiatorerne er placeret, desto mere lukker man for dem, for at de får samme modstand i kredsløbet, som der er i den radiator, der sidder længst væk i systemet.

For at bestemme trykfaldet i en radiator skal man kende flowet i radiatoren samt hvilken kv-værdi (kapacitetsværdi), radiatorventilen har i helt åben position. For at undgå støj i systemet skal man helst have et trykfald, som ligger under 8-10 kPa. Afhængig af fabrikat har de forskellige ventilproducenter udarbejdet anbefalinger på maksimalt trykfald i ventilerne.

SparaSpara

Køligt soveværelse for bedre nattesøvn?

Køligt soveværelse for bedre nattesøvn?
Det er almindeligt kendt, at vi ofte sover bedre i et køligt soveværelse. Især om sommeren når solen varmer huset op næsten døgnet rundt på vore breddegrader, er det rart at kunne ”skrue ned” for varmen.

Hvorfor er det bedre med et køligt soveværelse?

En grund til at vi foretrækker at sove i et køligt rum er, at vi dækker os med en dyne som giver varme og isolering. Et menneske producerer selv ca. 50 W i søvne, og denne varme skal vi af med. Et sovende menneske med dyne på afgiver især varme ved hovedet. Kroppen isoleres af dynen og afgiver ikke varme. Kroppen vil dog afgive fugtighed, hvilket kan resultere i fugtigt sengetøj.

Menneskekroppen er i sig selv verdens bedste termostat, og reagerer straks på temperaturændringer. Temperaturforskellen mellem kroppens overfladetemperatur og rumtemperaturen gør at varmen vil ledes fra kroppen og til omgivelserne. Hvis vi sænker temperaturen i soveværelset fra 24 til 20° C, vil hovedets overfladetemperatur falde fra ca. 34 til 30° C. Vi er bedre tilpas når temperaturen omkring hovedet ikke er over 30° C. Så føler vi ikke nogen form for termisk stress og vil sove bedre. Det er forklaringen på at et køligt soveværelse fungerer bedre end et varmt.

Radiatorer i soverum

Purmo-Plan-Compact-Sovrum_01

Soveværelset er stedet hvor du skal have komfort og kunne koble fra. Temperaturen i soveværelset bør være cirka to grader lavere end i resten af hjemmet – den optimale temperatur til en god nats søvn siges at være 18° C. Et godt indeklima, dvs. den rigtige temperatur og en tilstrækkelig høj luftfugtighed, påvirker dit velbefindende og hjælper med at give dig den bedste nattesøvn. Både vandbaserede radiatorer og el radiatorer fungerer optimalt med natsænkning.

En faktor er placeringen af radiatorerne. Det er mest optimalt under vinduet (horisontala designradiatorer) eller ved siden af glaspartier (vertikale designradiatorer). Det er en god ide at planlægge placeringen af varmekilden i soveværelset tidligt i et byggeforløb, så radiatorerne ikke kommer for tæt på sengene eller blokerer åbning af klædeskabe eller døre.

Gulvvare i soveværelset

Floor-heating(for-exceptional-use)

Gulvvarme er en skjult varmeløsning til soveværelset. Og du kan frit dekorere alle vægge i rummet. Du slipper for bekymringer om hvor vidt sengene ikke kommer til at stå korrekt i forhold til radiatorerne.

Inden du beslutter dig for gulvvarme i soveværelset skal du vide, at gulvet er nød til at være at et naturligt materiale som sten, fliser eller laminat som kan lede varmen effektivt. Dette for at kunne opretholde en behagelig temperatur i soveværelset. Hvis du planlægger gulvvarme i soveværelse så husk også at du skal vælge en seng med ben. Du skal også tænke på, at gulvvarme har en længere reaktionstid end en radiator ved for eksempel natsænkning.

Regulering af temperaturen for at opnå et køligt soveværelse

En individuel temperaturregulering kan tilpasse temperaturen i soveværelset efter brugernes daglige livscyklus. Foruden maksimal komfort genererer individuel styring også store besparelser fordi den sænker temperaturen når rummet ikke benyttes. Besparelserne er næsten 50 % med et system uden regulering og 20-30 % i sammenligning med fælles varmestyring for hele huset.

* Afhængig af kropsstørrelse producerer et vågent menneske ca. 100 W og ved svedgivende motion som løb op til 1000 W.