Nybyggeri af enfamilieshus

Nybyggeri af enfamilieshus

Vi tænker på at kaste os ud i nybyggeri. Vi vil bygge et velisoleret hus på 150 m2 i Hudiksvall. Jeg får brænde gratis, men jeg vil ikke have træ som hovedvarmekilde. Vi har også læst en del om passivhuse, men føler måske, at det er lidt “overkill” + at vi gerne vil have gulvvarme… Men vi kan lide tanken. Engangsomkostningerne kan være høje, hvis driftsomkostningerne derefter bliver lave.

Hvilket varmesystem ville du satse på ved dette nybyggeri, hvis vi ønsker lave driftsomkostninger i lang tid fremover?

Energiforbruget i nye normale småhuse er i størrelsesordenen 80 til 120 kWh/m2. Målinger har vist, at såkaldte passivhuse, som almindeligvis anses for at være energieffektive, har et energiforbrug på ca. 60 – 80 kWh/m2. Sammenlagt kan energiforbruget i nye bygninger være betydeligt større end hvad teoretiske beregninger viser.

Energikilden, varmekilden og varmeafgiverne spiller altid en vigtig rolle, men man bør også altid tage slutbrugeren og beboelses- eller arbejdsrummets funktion i betragtning. Man kunne fristes til at se en bygning som en samlet enhed, en sort kasse der skal varmes op, men inde i huset befinder der sig altid en samling af mindre enheder. Et antal kontorer i en bygning, forskellige rum i et parcelhus. Kontorer bruges i nogle timer om dagen. Opholdsrum ofte kun indenfor bestemte tidsrum, soveværelser kun om natten, og alle har forskellige behov og krav m.h.t. opvarmning.

Dagens byggenormer er allerede så tilpas energibesparende, at jeg ville lade varmeisoleringen følge byggenormernes minimumsniveau. Solafskærmningen / rullegardinerne bør være dynamiske, dvs. regulerbare. Varmesystemet bør indeholde vandbårne radiatorer under vinduet for at give den termiske komfort (termisk arkitektur), og vådrummene bør have gulvvarme håndklædeholdere for at holde fugten borte. Hvis du har adgang til brænde, er en akkumulerende ovn centralt placeret i huset et meget godt valg.

En hurtig reaktion på varmegevinster (f.eks. fra ovnen og solskin) og lave systemtab er vigtige komponenter i energieffektive varmesystemer. Individuel temperaturregulering i hvert rum er også meget vigtig, da varmebehovet varierer kraftigt fra rum til rum. Centralstyring fører til for høj varme i nogle rum med efterfølgende energitab.

På grund af lavere varmekrav har boliger behov for mindre energi til opvarmning. Det gør varmepumpen til en ideel partner i et moderne varmesystem. Varmepumper anses ofte for at være noget, der hører til, selv om de også fungerer perfekt med lavtempererede radiatorer.

Termisk stråling anses for at være en væsentlig komfortfaktor. Den følbare strålingsvarme fås fra vandbårne radiatorer, f.eks. dem som Purmo producerer. Konvektionsvarme, det vil sige varmluft fra gulvvarme, har ikke den samme komfortfaktor som netop strålingsvarme.

Vil du gerne få mere at vide, kan du finde flere detaljer i Håndbogen om lavtemperatursystemer.

[vivafbcomment width="100%" num="6" scheme="light"]