Villa med el-loftsvarme – Skifte til vandbåret?

Villa med el-loftsvarme – Skifte til vandbåret?

SPØRGSMÅL

Vi har en villa opført i 1979 med el-loftsvarme i stueetagen og el-elementer på førstesalen. Der er vandvarmer til postevand. Vi skal udskifte vores el-loftsvarme med et andet system og overvejer vandbåren gulvvarme. Ulempen er, at det vil øge gulvhøjden, og installation og støbning forekommer at være dyrt. Fundamentet er dårligt isoleret. Hvilket system anbefaler I? Hvordan skal man dimensionere det?

 

SVAR

En af forudsætningerne for at få et godt gulvvarmesystem er et velisoleret fundament, så jeg ville ikke have satset på alternativet med gulvvarme i dit tilfælde. Hvis fundamentet er utilstrækkeligt isoleret, slipper varmen ud nedad i stedet for opad, og det giver dårlig varmeøkonomi.

Vandbåren varme kan installeres i kombination med en ny varmekilde, der eksempelvis kan være en varmepumpe eller et pillefyr. Et system med vandbåren varme er fleksibelt og kan senere suppleres med f.eks. solvarmepaneler på taget. Det kræver, at der installeres et nyt system med radiatorer og tilhørende rørføring. I dag kan man vælge imellem mange forskellige typer radiatorer. Blandt andet vertikale radiatorer, der installeres i højden, hvilket er en god løsning, hvis pladsen er begrænset. De giver også mange muligheder for at sætte sit eget præg. Der findes også lave konvektorer eller gulvmonterede konvektorer, der med fordel kan anvendes foran eller under store vinduer for at modvirke kuldebroer.

Hilsen Jonas

eltakvärme

[vivafbcomment width="100%" num="6" scheme="light"]