Gulvvarme og krybekælder i forbindelse med renovering

Gulvvarme og krybekælder i forbindelse med renovering

SPØRGSMÅL

Jeg har et spørgsmål vedrørende gulvvarme og krybekælder. Jeg går og overvejer, om det giver mening at lægge el-gulvvarme i det område, hvor vi har krybekælder? Der er ca. 170 mm isolering, og vi bor i Täby i et rækkehus fra 1984. Vi har naboer på begge sider.

Venlig hilsen Fredrik

SVAR:

Du kan sagtens kombinere el-gulvvarme og krybekælder. Der er dog visse forhold, du skal være opmærksom på. Varmekablerne skal placeres tæt på et varmeledende lag, fx på en metalskive, for effektiv spredning af kablernes varme. Gulvkonstruktionen oven på kablerne skal være stiv og tynd, og varmeledningsevnen god. Det kunne for eksempel være hårde gipsplader. Inden for varmeøkonomi spiller gulvarealet en stor rolle. Parketgulve har forholdsvis høj varmemodstand, dvs. at varmetab til krybekælderen udgør ca. 20-25 % (ift. 75-80 % ind mod rummet). En tynd plastbelægning er en bedre varmeleder og vil reducere varmetabet til krybekælderen med ca. 10 %.

Men parket føles varmere under fødderne end plast. På dette punkt er komfort og energiøkonomi derfor modstridende egenskaber i hhv. parket og plastbelægning.

Hilsen Mikko og Mia

[vivafbcomment width="100%" num="6" scheme="light"]