Radiatorer og gulvvarme sammen med bjergvarmepumpe

Radiatorer og gulvvarme sammen med bjergvarmepumpe

SPØRGSMÅL:

Vi skal i gang med renovering af vores nye hus og har overvejelser i forhold til radiatorer og gulvvarme. Det drejer sig om et toplanshus bygget i 1947 og udvidet i 1957. I huset er der i dag gamle radiatorer (vandbårne) Der har været bjergvarme i cirka 15 år. Min samlever overvejer, om vi skal erstatte disse radiatorer (på førstesalen = beboelsesplanet) med vandbåren gulvvarme. Hvordan kan vi afklare, om dette er den bedste løsning? Jeg har tænkt på, om vi kan kombinere det og få vandbåren gulvvarme på badeværelset/i vaskerummet og så radiatorer i de andre rum. Men hvordan finder vi ud af, hvad der er den bedste løsning til det nuværende varmesystem? Min samlever har hørt, at det er godt med vandbåren gulvvarme, når man har bjergvarme. Er det korrekt? En anden grund til udskiftning er også, at de elementer, der sidder der nu, ikke ser gode ud og måske er ved at ruste/gå i stykker. Derfor bør vi vel skifte dem ud, hvis vi vælger at få radiatorer og ikke gulvvarme? Eller kan man ”renovere” sådan nogle?

Mvh Malin

 

SVAR:

Løsningen med en kombination af radiatorer og gulvvarme er god – gulvvarmen vil hurtigt fjerne fugt på badeværelse og i vaskerum. Radiatorer fungerer meget godt sammen med en bjergvarmepumpe – ikke alle ved dette. Men det forudsætter en korrekt dimensionering til lave systemtemperaturer. Kombinationen med gulvvarme og bjergvarmepumpe fungerer også godt, fordi gulvvarme netop arbejder med lave systemtemperaturer.

Jeg synes absolut, at I skal udskifte radiatorerne, ikke så meget på grund af faren for rust, men fordi gamle radiatorer og ventiler kan lukke til og kommer til at fungere dårligere med tiden. Det vil også være godt for varmepumpen at få nye, effektive radiatorer, fordi de kan opvarme huset med laverede driftstemperaturer end de gamle, som sikkert var beregnet til opvarmning med oliefyr.

Et forslag/alternativ ved renovering af ældre huse, som plejer at være meget tiltalende, er at bruge de moderne sektionsradiatorer Delta.

Jeg anbefaler, at I kontakter et lokalt VVS-/rørfirma for at få et tilbud på løsninger både med radiatorer og gulvvarme.

Jonas & Mikko

[vivafbcomment width="100%" num="6" scheme="light"]