Udskiftning af varmbåren elfyrkedel til bjergvarme

Udskiftning af varmbåren elfyrkedel til bjergvarme

SPØRGSMÅL
Vi har netop købt et hus, der er bygget i 1965, på 126 kvm + anneks på 25 kvm. Huset er et 1½ -plans hus plus garage, der er bygget sammen med selve huset. Vi er meget uerfarne omkring selve opvarmningen, fordi vi tidligere har boet i en andelsboligforening. Venner og familie er glade på vores vegne over huskøbet, men oftest får vi som det første stillet spørgsmålet “Hvad har I af opvarmning?”. Vi har overvejet at skifte fra vandbåren elfyrkedel til bjergvarme.

Først lidt om vores eksisterende opvarmningssystem. Vi har såkaldt vandbåren elvarme. Elkedlen er fra 2003, og luft/luft-varmepumpen er fra 2011. Hvor længe holder disse normalt? Ifølge den energideklaration, der er blevet foretaget, ligger forbruget på 17.185 kWh/år. El (vandbåret) ligger på 13.748 kWh og luft/luft-varmepumpen på 3.437 kWh. Energiydeevnen ligger på 108 kWh/m 2 pr. år. Husholdningens elforbrug er 5.001 kWh.

Vi vil gerne anskaffe en brændeovn. Dels af hensyn til hyggefaktoren, men også fordi den kan bidrage med lidt ekstra varme. Vi har nu fundet en tunnelbrændeovn fra Brunner, og den er forsynet med vandtank. Det indebærer, at man kan slutte den til det eksisterende vandbårne system, således at vi også kan få gulvvarme.

Vi har også læst om tagkedler i glas (solenergi), hvilket vi synes, lyder rigtigt spændende. Men kan man købe dem i dag? Vores målsætning går på at gøre vores hus så energibesparende som muligt – men naturligvis til rimelige penge. Selv har jeg læst en del om bjergvarme, og at det skulle være den bedste løsning til opvarmning og også den mest økonomiske.

De bedste hilsner
R & R

SVAR
Det opvarmningssystem, I har i dag, er relativt enkelt og vedligeholdelsesfrit, hvilket også bør tages i betragtning, når I kigger på kompletteringer og forandringer og udskiftning af elfyrkedel til bjergvarme. Et opvarmet gulv kræver f.eks. ofte en lavere temperatur sammenlignet med radiatorer, og før at løse dét problem skal der sluttes en separat shuntgruppe til opvarmningssystemet. Hvis man kobler sig på en brændeovn med vandtank, skal der desuden også foretages tilpasninger. Hvis I med solenergi mener solfangere, kan det også lade sig gøre at koble sig på opvarmningssystemet, men i så fald bliver løsningen endnu mere omfattende og kræver yderligere servicering og opsyn. Men det er absolut ikke umuligt at gøre det, I vil.

Udskiftning af elfyrkedel til bjergvarme?

Bjergvarme er økonomisk på lang sigt og passer rigtigt godt til både gulvvarme og korrekt dimensionerede vandbårne radiatorer i lavtemperatursystemer. Det er også vigtigt at sørge for ventilation i hjemmet. Det glemmer man ofte i forbindelse med en energirenovering. Tilluftsradiatorer i luft/vand-varmepumpesystemer er også et energieffektivt system. Jeg vil anbefale, at I tager kontakt til en rørlægger (eller to) og beder om et tilbud/rådgivning omkring de muligheder, I ønsker jer. God fornøjelse!

Hilsner fra Jonas

[vivafbcomment width="100%" num="6" scheme="light"]