Er gulvvarme altid det mest effektive valg?

Er gulvvarme altid det mest effektive valg?

I varmebranchen lever myten om at et lavtemperatursystem skal have større radiatorer stadigvæk. Større er dog ikke nødvendigvis bedre. I sin forskning om varmeafgivelse fandt Docent Dr. Jarek Kurnitski* at selv i den koldeste periode om vinteren, kræves der hurtige forandringer i varmeproduktionen for at holde rumtemperaturen indenfor det optimale komfortinterval. Begge systmer (gulvvarme og radiatorer) blev indstillet på 21°C, den laveste komfortgrænse for en ideel indetemperatur.

Når interne varmegevinster på så lidt som 0,5 °C blev opdaget, reagerede radiatorsystemet med sin lave varmeabsorption hurtigt og holdt temperaturen ved den indstillede værdi. Gulvvarme med den høje varmeabsorption havde meget langsommere reaktionstider når varmegevinster blev opdaget. Det betød at gulvvarmen fortsatte med at afgive varme og øge temperaturen langt over den optimale, med ubehagelige udsving i rumtemperaturen. Faktum er, at for at holde rumtemperaturen så tæt på de optimale 21 °C, viser Kurnitskis forskning at den eneste løsning er at øge den indstillede værdi for gulvvarmensystemet til 21,5 °C.

For mange mennesker lyder 0,5 °C måske ikke af så meget, men når du tilpasser denne øgning hver time dagligt i løbet af en hel vinter, så mangedobles tallene og alle forhåbninger om energieffektivitet forsvinder. En forskel i rumtemperatur på en grad modsvarer ca.6 % energiforbrug. Hurtig respons på varmegevinster og lave systemtab er vigtige dele af energieffektive varmesystemer. Centralstyring medfører for høj varme i nogle rum med efterfølgende energitab, hvilket gør at min forskning anbefaler anvendelse af lavtemperatursystemer for at mindske systemtabet ligesom anvendelse af varmeafgivere der kan kontrolleres individuelt. Det gør radiatorer til det oplagte valg.

P-UFH-TW-badrum

Kompatible med gulvvarme

Men, gulvvarme kan give øget komfort i badeværelset, især i kombination med håndklædetørrere. Når man kombinerer gulvvarme med lavtempererede radiatorer, kan gulvvarme opnå optimale niveauer for både effektivitet og komfort.

*Docent Dr. Jarek Kurnitski, en af de førende specialister indenfor varme, ventilation og airconditioning, arbejder for tiden som ekspert ved den finske innovationsfond Sitra. Som REHVA-hædret forsker har han fået publiceret næsten 300 artikler.

[vivafbcomment width="100%" num="6" scheme="light"]

Leave a reply