Det skal man huske, når man lægger gulvvarme i udestuen

Det skal man huske, når man lægger gulvvarme i udestuen

Nu hvor det er blevet forår, men der stadig er lidt køligt udenfor, er det dejligt at starte udesæsonen i en udestue. Med en udestue forlænger du udesæsonen med både forår og efterår. Hvis du overvejer at bygge en udestue, kan det være en god idé at tænke over, hvordan den skal varmes op. Hvor tit skal den bruges og i hvor stor en del af året? I Danmark må man ikke opvarme en udestue, hvis den ikke overholder kravene til isolering, og med vinduer, der er så store som i en normal udestue, kan disse krav ikke altid overholdes. Hvis dette er tilfældet, er det forbudt at opvarme udestuen.

Gulvvarme eller radiatorer i udestuen?

Har man tænkt sig at bruge udestuen hele året, er gulvvarme et godt alternativ, især hvis du har planer om et flisegulv. Vælger du gulvvarme, er en god isolering utrolig vigtig. For at der kan lægges vandbåren varme* (radiatorer eller gulvvarme) ud i udestuen, skal rummet være isoleret således, at der ikke er risiko for frost. Begge systemer fungerer. Har du flisegulv, er det skønt med varme i gulvet. Radiatorer reagerer dog hurtigere, hvis du f.eks. pludseligt beslutter dig for at bruge rummet og ikke har indstillet komfortvarme. Husk at det kan tage 1-2 døgn at varme en udestue op med gulvvarme på kolde dage. Gulvvarme kræver et velisoleret fundament med 250–300 mm skum.

Hvis udestuen er dårligt isoleret, er det forbudt at opvarme den. Hvis den er isoleret ifølge byggenormen, og du bare opholder dig der engang imellem, skal du installere en varmekilde, der giver varme hurtigt og nemt, og som ikke er så træg i opstarten som gulvvarme. Her kan vi anbefale elvarme. El-radiatorer er en enkel og hurtig måde at installere varme på. El-radiatorer stopper træk fra vinduer, og med moderne termostater holder de inde-temperaturen jævn og behagelig inden for en tolerance på 0,2 °C. Se for eksempel Yali Parada eller Yali Ramo. Varmer du udestuen op sporadisk, er der ingen større omkostninger ved at bruge el. En udestue på 20–30 m² opvarmes i løbet af ca. 20 minutter. El-gulvvarme eller infra-varme fungerer også.

Udover opvarmning er også nedkøling af udestuen vigtig på varme sommerdage. Husk på, at det også kan være en god idé med udluftningsspjæld i udestuen, især hvis man har mange gæster, eller planter som let tørrer. Det er jo ikke altid, at man har lyst til at åbne skydedøre og vinduer og slippe myggene ind.

Relaterede produkter

[vivafbcomment width="100%" num="6" scheme="light"]

Leave a reply