Køligt soveværelse for bedre nattesøvn?

Køligt soveværelse for bedre nattesøvn?
Det er almindeligt kendt, at vi ofte sover bedre i et køligt soveværelse. Især om sommeren når solen varmer huset op næsten døgnet rundt på vore breddegrader, er det rart at kunne ”skrue ned” for varmen.

Hvorfor er det bedre med et køligt soveværelse?

En grund til at vi foretrækker at sove i et køligt rum er, at vi dækker os med en dyne som giver varme og isolering. Et menneske producerer selv ca. 50 W i søvne, og denne varme skal vi af med. Et sovende menneske med dyne på afgiver især varme ved hovedet. Kroppen isoleres af dynen og afgiver ikke varme. Kroppen vil dog afgive fugtighed, hvilket kan resultere i fugtigt sengetøj.

Menneskekroppen er i sig selv verdens bedste termostat, og reagerer straks på temperaturændringer. Temperaturforskellen mellem kroppens overfladetemperatur og rumtemperaturen gør at varmen vil ledes fra kroppen og til omgivelserne. Hvis vi sænker temperaturen i soveværelset fra 24 til 20° C, vil hovedets overfladetemperatur falde fra ca. 34 til 30° C. Vi er bedre tilpas når temperaturen omkring hovedet ikke er over 30° C. Så føler vi ikke nogen form for termisk stress og vil sove bedre. Det er forklaringen på at et køligt soveværelse fungerer bedre end et varmt.

Radiatorer i soverum

Purmo-Plan-Compact-Sovrum_01

Soveværelset er stedet hvor du skal have komfort og kunne koble fra. Temperaturen i soveværelset bør være cirka to grader lavere end i resten af hjemmet – den optimale temperatur til en god nats søvn siges at være 18° C. Et godt indeklima, dvs. den rigtige temperatur og en tilstrækkelig høj luftfugtighed, påvirker dit velbefindende og hjælper med at give dig den bedste nattesøvn. Både vandbaserede radiatorer og el radiatorer fungerer optimalt med natsænkning.

En faktor er placeringen af radiatorerne. Det er mest optimalt under vinduet (horisontala designradiatorer) eller ved siden af glaspartier (vertikale designradiatorer). Det er en god ide at planlægge placeringen af varmekilden i soveværelset tidligt i et byggeforløb, så radiatorerne ikke kommer for tæt på sengene eller blokerer åbning af klædeskabe eller døre.

Gulvvare i soveværelset

Floor-heating(for-exceptional-use)

Gulvvarme er en skjult varmeløsning til soveværelset. Og du kan frit dekorere alle vægge i rummet. Du slipper for bekymringer om hvor vidt sengene ikke kommer til at stå korrekt i forhold til radiatorerne.

Inden du beslutter dig for gulvvarme i soveværelset skal du vide, at gulvet er nød til at være at et naturligt materiale som sten, fliser eller laminat som kan lede varmen effektivt. Dette for at kunne opretholde en behagelig temperatur i soveværelset. Hvis du planlægger gulvvarme i soveværelse så husk også at du skal vælge en seng med ben. Du skal også tænke på, at gulvvarme har en længere reaktionstid end en radiator ved for eksempel natsænkning.

Regulering af temperaturen for at opnå et køligt soveværelse

En individuel temperaturregulering kan tilpasse temperaturen i soveværelset efter brugernes daglige livscyklus. Foruden maksimal komfort genererer individuel styring også store besparelser fordi den sænker temperaturen når rummet ikke benyttes. Besparelserne er næsten 50 % med et system uden regulering og 20-30 % i sammenligning med fælles varmestyring for hele huset.

* Afhængig af kropsstørrelse producerer et vågent menneske ca. 100 W og ved svedgivende motion som løb op til 1000 W.

 

Relaterede produkter

[vivafbcomment width="100%" num="6" scheme="light"]

Leave a reply