Renovering af vinduer – udskiftning af elementer ved renovering?

Renovering af vinduer – udskiftning af elementer ved renovering?

Hvis du spekulerer over, hvordan du vil opvarme dit hus, er det måske ikke opvarmningen, du skal tage fat i først. Trækker det fra dine vinduer, er det der, hvor du skal begynde at energieffektivisere. Du kan spare rigtig mange penge, ved at sikre dig at varmen ikke lækker ud gennem gamle vinduer. Måske er det tide for renovering af vinduer?

Ved opvarmning af en bolig stræber man efter at anvende så lidt energi som muligt. Når man har opnået et komfortabelt indendørsklima, er næste skridt at bevare dette. Rent fysisk bevæger varme sig på tre måder nemlig, konvektion, konduktion (=ledning) og stråling. Oversætter man dette, til hvad der sker i huset, er det når varmen føres væk gennem husets ventilation og utætheder, varme ledes gennem husets vægge, vinduer og tag, derudover stråler varmen ud via husets vinduer.

Ofte forsvinder varmen, hvor der ikke er tilstrækkelig isolation, som for eksempel rundt om vinduer eller døre. Dette også give træk i rummet nær disse områder. Varmen finder også andre veje ud for eksempel gennem ventilation og skorsten. Husets tæthed er også en faktor, som bidrager meget til dette, både i forhold til indendørsklimaet og hvor meget energi, der forbruges.

Kontroller dine vinduer

Hvis man renoverer eller bygger et nyt hus, skal man naturligvis kontrollere at gulv, vægge og tag er velisolerede for at minimere varmeledning og træk. Hvis du har almindelige termoruder med to lag glas, lækker en tredjedel af varmen ud gennem vinduerne. Moderne ruder med tre lag sænker ikke bare tabet via varmeledning, men er også designede til at mindske tabet via stråling, set i forhold til ruder med ét eller to lag glas. Stråletabet afhænger i høj grad af vinduets placering. Tabet er meget større, hvis der er åben himmel, end hvis der er en mur eller træer lige udenfor.

Læs mere om hvordan du undgår træk og kuldenedfald fra vinduer >>

Renovering af vinduer - Radiatorvarme er en god løsning til energibesparelse
Radiatorvarme er en god løsning til energibesparelse. Den bedste plads for en radiator er under et vindue, så træk modvirkes.

Renovering af vinduer

Gamle huse har ofte vinduer med håndblæst glas og smukke og spøjse detaljer. Der er en risiko for, at husets karakter forsvinder, hvis disse udskiftes med nye. Her kan et alternativ være at renovere vinduerne grundigt, tætte rundt om karmene og sætte en ekstra vinduesramme på de eksisterende. Det er ikke altid nødvendigt at udskifte vinduerne med nye og mere energieffektive, du kan også indsætte en energibesparende vinduesramme, eller udskifte det indre glas med et energieffektivt lavemissionsglas og bevare det ydre oprindelige glas.

Udskiftning af elementer ved renovering af vinduer

Der findes forskellige typer skattefradrag for ejere af småhuse og ejerlejligheder. Afdraget er gældende ved renovering, ombygning og tilbygning, og kan naturligvis benyttes ved udskiftning af varmesystem og radiatorer med vandbaseret varme.

Det er meget almindeligt at udskifte vandhaner, brusebad og andet interiør ved sanering af boliger, men radiatorer bevares ofte, som de er. I mange tilfælde males de til og med om med en pensel – og det kan ses. En radiator er meget synlig, og dominerer i mange tilfælde den væg, hvor de er monteret. Hele fornemmelsen af et rum kan nemt ændres ved at udskifte gamle varmeelementer med nye, moderne og stilfulde radiatorer, som passer til det øvrige interiør.

Radiatorernes moderne design og deres effektive termostater kan mindske energiforbruget betydeligt ved renovering. I dag er husene mere tætte, hvilket bidrager til mindre radiatorer og mindre termisk masse. På denne måde kan radiatorerne reagere umiddelbart på alle variationer i den omgivende lufttemperatur eller varmegevinster i boligen.

Renovering af vinduer med Purmo Delta 200
Sektionsradiatoren Delta giver et fint lysindfald foran et stort vindue . Den gammeldags stil passer specielt godt til gamle huse ved renovering af vinduer.

Anbefalingen er, at et vindue skal være ligeså bredt som vinduet og helst også placeres under vinduet. Vælg et element som har tilstrækkelig stor varmeafgivelse, til det varmebehov rummet har en rigtig kold vinterdag. I de rum som ikke har vinduer, eller hvor det er svært at anbringe elementer, findes der mange andre smarte alternativer – vertikale radiatorerhandklædetørrerekonvektorer som med fordel placeres foran store vinduer eller gulvindbyggede konvektorer.

Sådan udskifter du nemt dine elementer >>

Relaterede produkter

[vivafbcomment width="100%" num="6" scheme="light"]

Leave a reply