Vandbåren Gulvvarme – Fordele og Ulemper

Vandbåren Gulvvarme – Fordele og Ulemper

Gulvvarme slog igennem i Sverige allerede i 1980erne. Siden da har det været populært at installere gulvvarme ved nybygning samt renovering af huse og villaer. Der er mange fordele ved vandbåren gulvvarme. Du får friere hænder til at møblere og indrette. Væggene holdes ”nøgne” hvilket giver stor valgfrihed ved med hensyn til tapet, farve og struktur.

En fordel som mange gulvvarmeleverandører har slået på igennem årene er at gulvvarmen varmer dine fødder. Tænk dog på at det altid (jævnfør fysikkens love) er den varmeste overflade som afgiver varme til den koldere overflade. Varmestrålingen går altid fra det varmere imod det koldere. Din kropstemperatur ligger på ca. 37 grader og hudens overfladetemperatur er nogle grader lavere, ca. 32-34 grader. I varme omgivelser stiger hudens temperatur indtil kroppens termostat siger fra og vi begynder at svede. Gulvet kan fysisk ikke varme dine fødder før det er varmer end din kropsoverflade (sædvanligvis 34-36 grader).

Hvorvidt gulvet føles varmt eller koldt afhænger for en stor del af gulvmaterialet. Varmeledningsevnen hos sten, metal og klinker er meget god, og disse materialer leder varmen væk fra fodsålerne. Et trægulv leder derimod ikke varmen væk fra fodsålerne på samme måde. Derfor giver et trægulv med en overfladetemperatur på 21 grader samme varmefølelse som et klinkegulv på 27 grader. En overfladetemperatur på 23-24 grader på gulvet er imidlertid tilstrækkelig til at give en komfortabel indetemperatur, selv på de koldeste dage, i et moderne hus. Ellers bliver rummet for varmt hvis der ikke er tale om et badeværelse. Der er vi ofte letpåklædte og nyder godt af en højere rumtemperatur.

Fordele ved vandbåren gulvvarme

  1. Gulvvarme er usynlig, så du kan møblere frit
  2. Gulvvarmen tørrer fugtige overflader hurtigere end andre systemer og er derfor ideel til fåde overflader.
  3. Gulvvarme er liksom radiatorer en energieffektiv løsning sammen med varmepumpe (f. eks geotermisk varme).

Ulemper ved vandbåren gulvvarme

  1. Reagerer langsomt på temperatur ændringer. Køler ikke hurtigt ned for at udnytte varme fra solen, brændeovne eller elektriske apparater, de såkaldte frie varmekilder i huset så det er ikke det mest energieffektive eller komfortable.
  2. Afgiver varme til grunden. Selv om procenten af lav takket være en god isolering bidrager dette sammen med ovenstående til at energieffektiviteten ikke er lige så god som ved radiatorer sammen med varmepumpe.
  3. Mindsker, men hindrer ikke træk fra vinduerne ved udetemperaturer under minus 5 grader.
  4. Har ingen tydelig strålevarme. Mennesker kan lide forskelle og variationer – det er krydderi på tilværelsen. Som når solen kigger frem bag bakkerne. Som et koldt vindpust en varm sommerdag. Som varmen fra en brændeovn. Som den næsten umærkelig men dog mærkbare og behagelige strålevarme fra en radiator tæt på dig!

Konklusionen på dette? Spekuler ikke længe over dette. Vælg kombinationsløsninger! Hvad er vigtigt for dig i dit hjem, dine rum, din garage? Vandbaserede radiatorer, elradiatorer, vandbaseret gulvvarme, elgulvvarme – alt kan indgå i et moderne hjem. Alle løsninger er ikke lige energieffektive, men en energieffektiv løsning bliver heller aldrig energieffektiv hvis vi ikke bruger den rigtigt. Tag styringen over din varme. Reguler den rigtigt og du vil komme til at spare energi.

Relaterede produkter

[vivafbcomment width="100%" num="6" scheme="light"]

Leave a reply